Pratite nas: Pratite nas na Facebook-uPratite nas na Twitter-u

Prijava / Registracija

Pripremite dete za vrtić

Stručnjaci se slažu da se od deteta do deteta razlikuje period adaptacije na vrtić, ali bez obzira koliko je dete staro, postoje stvari koje roditelji mogu da urade kako bi detetu olakšali period adaptacije.

Jednom rečju, roditelj je najbitniji faktor kako će dete prihvatiti novonastalu situaciju – vrtić.

Psiholozi i pedagozi su stava da deca mogu da osete kako se roditelji osećaju u trenutku kada prvi put ostavljaju dete u vrtić. Ukoliko je roditelj uznemiren tom činjenicom i dete će sigurno biti. Zato, najvažnije je da roditelji odaju utisak smirenosti i da se prema tome ophode kao da je to najnormalnija stvar na svetu.
Bez obzira na godine vašeg deteta, objasnite mu da nećete biti sa njim od – do nekog vremena (vreme kada ga ostavljate i kada dolazite po njega). ÄŒak i novoroÄ‘enčad imaju neki svoj unutrašnji sat kojim mere vreme razdvojenosti od roditelja i zato je veoma bitno u toku privikavanja da budete što precizniji i da dolazite po svoje dete u vreme koje ste mu i pomenuli.

Kao što smo na početku teksta i pomenuli, od deteta do deteta zavisi period adaptacije na vrtić. Većina dece se u potpunosti privikne nakon nekoliko nedelja, ali imajte u vidu i da starost i temperament deteta mogu uticati na to koliko dugo će trajati period privikavanja.

U nastavku teksta dajemo vam nekoliko saveta kako da detetu olakšate polazak u vrtić:

Kroz igru sa vašim detetom pričajte o vrtiću

Probajte da pojam vrtić detetu dočarate na što interesantniji način, bilo to kroz neku priču ili kroz interesantne crteže.
TakoÄ‘e, možete da se raspitate ko od dece iz vašeg kraja pohadja isti vrtić u koji planirate da upišete svoje dete, pa u dogovoru sa njihovim roditeljima pozovite ih kod sebe kako bi vaše dete upoznalo neke od drugara koje će sigurno videti svog prvog dana u vtriću. Samim tim dete neće imati totalni strah od svega nepoznatog.

Zajedno sa detetom posetite vrtić pre zvaničnog početka

Ovo može biti bitno, ukoliko ne nalazite pravi način da detetu odgovorite na pitanja vezano za vrtić. Npr., ne umete da mu dočarate koliko je lepa prostorija u kojoj će se igrati. Odvedite ga da vidi, pa kada kod kuće pričate o vrtiću dete će imati pravu sliku vrtića i šta je to vrtić.
Naravno, ovaj savet nije koristan ukoliko je dete isuviše malo da bi sa vama vodilo konverzaciju.

Objasnite detetu kakav raspored aktivnosti ga očekuje u vrtiću

Vaše dete treba da bude pripremljeno na činjenicu da u vrtiću postoje odreÄ‘ena pravila. Da se tačno zna vreme kada se doručkuje, užina, ruča, spava.... Gde se deca igraju....Zato, probajte da par nedelja pre odlaska u vrtić stvorite detetu rutinu (satnicu) veoma sličnu ako ne i istu onoj koja ga očekuje u vrtiću.
TakoÄ‘e, razmislite o tome da sa detetom stvorite neki ritual za “rastanak”. Npr. neka deca znaju da će dobiti odreÄ‘eni broj poljubaca pre nego što roditelj izaÄ‘e i zatvori vrata.

Nikada ne dozvolite sebi da ostavite dete i “krišom” odete

Roditelj koji” krišom” ode iz vrtića umesto da se pozdravi sa svojim detetom, rizikuje da izgubi detetovo poverenje. Zato, detetu uvek ponudite neko objašnjenje, kao “Mama mora da ide na posao”, poljubite ga i nakon toga se okrenite i izaÄ‘ite.

Poneseti sa vama dvoma neku detetu posebno dragu stvar (igračka, lutka) iz kuće

U Americi su istraživanja pokazala da bilo šta što povezuje na neki način dete sa kućom, u trenutku kada se roditelj oprašta sa detetom i pruži mu tu stvar, da to na neki način pomaže deci u toku dana, jer kad god uzmu u ruke tu istu stvar za njih to predstavlja vezu sa kućom koja je njima osnov sigurnosti.

Potvrda od lekara

Ne zaboravite da je neophodno da prvog dana kada dovedete dete u vrtić, da predate i potvrdu od pedijatra da je dete potpuno zdravo.
To će od vas zahtevati da dete odvedete kod lekara para dana ranije, kako bi imali vremena da se provere urin, stolica, bris iz grla, nosa i analiza krvi.

Pripremite listu sa brojevima telefona koje ćete ostaviti vaspitačima

Lista treba da sadrži br. telefona vas (mobilni i na poslu) kao i br. telefona još bar dveju osoba koje mogu da kontaktiraju u slučaju da ste nedostupni.

Pripremite ranac/torbu sa rezervnim stvarima

U vašem rancu bi trebalo da se naÄ‘u: cuclu (ukoliko je dete koristi), flašice ukoliko je potrebno, Pampers pelene (minimum 4 komada), vlažne maramice, Pavlovićeva ili neka druga krema koju koristite, sobne patike, pidžama u kojoj će dete popodne spavati, rezervnu majicu/bodi, čarape, pantalone.... i kao što smo već napomenuli neku dragu stvar iz kuće (lutka, slika, autić...)

Fotografija: Filomena Scalise / FreeDigitalPhotos.net

Komentari

Nema komentara.

Morate se prijaviti / registrovati da bi ste mogli ostavljati komentare