Pratite nas: Pratite nas na Facebook-uPratite nas na Twitter-u

Prijava / Registracija

Polazak deteta u vrtić

Šta je vrtić

Vrtići, kao i predškolske ustanove, obično su institucionalno postavljeni kao i osnovne škole. ÄŒesto, deca su grupisana po uzrastu u učionicama, sa jednim ili više nastavnika ili saradnika.

Svaka grupa sledi plan i program, nešto slično kao što se primenjuje u razredima u osnovnoj školi. Ove školice veoma drugačije utiču na decu, nego da su pod zaštitom porodice pod ceo dan.

Vrtići obezbeđuju čuvanje dece u većim grupama u određenom vremenu. Klasični vrtići rade od pondeljka do petka, ali postoje različite varijacije sa radnim vremenom.

Neki vrtići pružaju negu i u večernjim satima, preko noći ili vikendom.
Još jedna velika prednost vrtića u odnosu na druge vidove čuvanja dece je ta da oni rade iako je neko od vaspitača bolestan.

Šta možete da očekujete

Sam polazak u vrtić može da bude manje ili više traumatičan i za roditelje i za dete. Mnogo zavisi i od toga kako ste pripremili dete za vrtić.

U periodu privikavanja možete očekivati da će dete plakati kada ga ostavite u vrtiću. Neka deca plaću na samom početku dok neka posle nekoliko nedelja. Bilo kako bilo, ne zaboravite da deca mogu da osete kolebanje roditelja tako da kada ostavljate dete, uradite to odlučno i potrudite se da delujete što sigurnije.

Više dece znači više klica, što povećava mogućnost da vam dete dolazi kući sa prehladama, bakterijama u grlu i ostalim dečijim bolestima. Ovo posebno možete očekivati tokom jeseni kada respiratorne infekcije dostižu svoj maksimum.

Trebaće Vam i malo vremena da se naviknete na situaciju da je Vaše dete tokom dana u vrtiću. Zaposleni roditelji će morati malo ranije da ustaju kako bi dete odvezli u vrtić pre nego što odu na posao.

Kako pronaći vrtić

Pronalazak vrtića u koji treba poslati dete zaista nije lak zadatak.

Mi smo se potrudili da vam našim sajtom obezbedimo besplatan, brz i jednostan način da pronaÄ‘ete vrtiće koji su u onom delu grada koji odgovara vašim potrebama (deo grada gde živite, radite...).

Kada odaberete grad/opštinu, pred vama su  osnovni podaci o vrtićima ( naziv, adresa, radno vreme, da li imaju dvorište, da li su verifikovani od strane ministarstva prosvete ...) koji se nalaze na teritoriji odabranog grada/opštine.

Lista svih vrtića u jednoj opštini može bili podugačka, ali neće svi zadovoljiti vaše kriterijume. Odaberite samo one koji se uklapaju u vaše zahteve.

Sledeći korak je da prepišete brojeve telefona vrtića koje ste predhodno izabrali i da pozovete i raspitate se o ostalim detaljima koji vas interesuju. Pre nego što pozovete, poželjno je da razmislite i eventualno zaapišete pitanja koja ćete pitati, kako ne biste nešto zaboravili. Mi smo vam spremili  nekoliko saveta koji vam mogu pomoći pri odabiru vrtića. Preporučujemo da pročitate.

Kao poslednji korak, pored svih pogodnosti koje pružaju moderne tehnologije, morate otići i uživo videti vrtić i upoznati osoblje. Pokušajte da ne zakazujete vreme posete. To je najbolji način da vidite kako se radi sa decom ali i kakva je higijena tokom 'običnih dana'. Pogledajte sve prostorije i razgovarajte sa osobljem vrtića. Pitaje sve što vas interesuje. ÄŒesto će obična pitanja imati veliki uticaj u donošenju odluke kome ćete poveriti svoje dete.

Na kraju, ali svakako ne i najmanje važno, raspitajte se i kod ljudi u koje imate poverenja mogu li vam preporučiti neki vrtić. Razgovarajte sa prijateljima, roÄ‘acima, komšijama, i pitajte ih u koje vrtiće idu njihova deca i da li su zadovoljni istim . Oni će vam dati mnogo više informacija, osim imena i adrese. Ako znate neku porodicu, čije dete trenutno koristi tu vrstu brige o deci, razgovarajte sa njima o njihovim iskustvima.

Kada odaberete vrtić, i kada proÄ‘ete privikavanje deteta na vrtić, setite se nas i vratite se da napišete par reči o vašem novom vrtiću. Vaših nekoliko rečenica može biti od velike koristi budućim posetiocima sajta koje će, isto kao i vi nekad, biti ispred nimalo lakog zadatka. Da pronaÄ‘u vrtić za svoje dete.

Image: Louisa Stokes / FreeDigitalPhotos.net

Komentari

Nema komentara.

Morate se prijaviti / registrovati da bi ste mogli ostavljati komentare