Pratite nas: Pratite nas na Facebook-uPratite nas na Twitter-u

Prijava / Registracija

Kako odabrati pravi vrtić

Verovatno jedan od najtraumatičnijih perioda u životu roditelja je kada prvi put svoje dete ostavi u vrtić. U tom trenutku, svakog roditelja istovremeno preplave osećaj krivice, sumnje i brige. Mnoga pitanja Vam se tada vrzmaju po glavi. Da li postupate ispravno? Hoće li se vaspitači u vrtiću dobro ophoditi sa Vašim detetom? Hoće li se Vaše dete priviknuti na novonastalu situaciju – vrtić?  Opustite se, jer sva ova pitanja i osećanja koja Vas sada muče su u suštini normalna.  Polazak u vrtić je u principu period privikavanja i za Vas i za Vaše dete.  Naravno da ćete se dvoumiti i naravno da ćete biti zabrinuti!  Ali, uvek imajte jednu stvar na umu: sa Vašim detetom će sve biti u redu i kada se period privikavanja na vrtić bude završio, shvatićete da je većina Vaših briga bila neosnovana.

Izabrati pravi vrtić

Dok neki roditelji imaju tu sreću da na raspolaganju imaju “baka-deka servis” ili nekog drugog iz porodice ko im pomaže u čuvanju dece, većina roditelja mora da pronaÄ‘e pouzdan vrtić koji će svakodnevno brinuti o njihovoj deci u toku radnog vremena. Kako da pronaÄ‘ete dobar vrtić?

Nekoliko naših saveta:

 • Rapitajte se kod prijatelja i roÄ‘aka u koji vrtić idu njihova deca, jer kome ćete više verovati nego prijatelju ili roÄ‘aku. Ukoliko su oni zadovoljni vrtićem u koji idu njihova deca, ogromne su šanse da će se i Vama dopasti takoÄ‘e
 • Raspitajte se kod komšija koje svakodnevno srećete, a imaju malu decu, u kom vtiću njihova deca borave
 • ObiÄ‘ite nekoliko vrtića u kraju u kome živite kako biste videli čime sve vrtići raspolažu

Na šta da obratite pažnju prilikom odabira vrtića

Samo zato što Vam je prijatelj ili roÄ‘ak preporučio neki vrtić, ne mora da znači da će taj isti vrtić biti pravi pogodak za Vas i Vaše dete. Da bi ste stvarno stekli predstavu šta je to što bi ste želeli da idealan vrtić poseduje, morate da obiÄ‘ete nekoliko ustanova.

Idealno bi bilo ako možete telefonom da zakažete dan posete, ali da ne precizirate tačno vreme kada ćete doći. Prva poseta treba da bude iznenadna i kratka. Ukoliko Vam se na prvi pogled svidi ono što ste videli, zakažite sastanak na kome ćete temeljnije porazgovarati o stvarima koje Vas interesuju i o onome što predstavnici vrtića žele da Vam kažu o samoj ustanovi, programu radu – tačnije, razloge zašto baš njih odabrati.

Mi Vam skrećemo pažnju na nekoliko pitanja koja treba postaviti i šta ne bi trebalo da zaboravite:

 • Koliko dece ima u uzrastnoj grupi u kojoj bi bilo Vaše dete – tačnije, koliko dece “dolazi” na jednog vaspitača. Da li postoji dovoljan broj vaspitača kako bi sva deca dobila potrebnu pažnu, ili je prevelik broj dece na jednu odraslu osobu? U Americi je standard 6 deteta na jednog vaspitača, a u Srbiji je za državne vrtiće preporuka 12- 15 deteta na jednog vaspitača
 • Obratite pažnju na čistoću vrtića
 • Kakav je dnevni raspored aktivnosti vrtića: u koje vreme doručkuju, užinaju, ručaju? Kada je vreme za igru, spavanje? Ovo je veoma bitno jer su deca “robovi navika” i veoma je važno kako vrtić neophodnu dnevnu rutinu usklaÄ‘uje sa ostalim dnevnim aktivnostima
 • Kako Vam se čini da osoblje vrtića reaguje na ono što Vi pričate. Da li im na jedno uvo uÄ‘e, a na drugo izaÄ‘e, ili su stvarno skoncentrisani na razgovor sa Vama. Npr. Vi ste spomenuli kako Vaše dete ima odreÄ‘ene navike prilikom uspavljivanja (pije mleko, uspavljuje se ljuljanjem, muzikom...). Kakva je reakcija osoblja vrtića na Vašu priču? Da li imaju predloge, sugestije kako će se u vrtiću ophoditi prema navikama Vašeg deteta?
 • Koje su to dnevne aktivnosti u kojima bi Vaše dete učestvovalo? Da li postoji dovoljan broj edukativnih igračaka, slikovnica, knjiga, dvorišne opreme...i u kakvom su stanju?
 • Kako izgledaju prostorije u kojima deca ručaju i spavaju? Da li postoji dovoljan broj krevetića i da li krevetići imaju zaštitne ograde za manji uzrast dece?
 • U Srbiji, privatni vrtići uglavnom koriste usluge ketering službi za dostavljanje obroka. Ukoliko je tako i sa vrtićem o kome razmišljate, tražite od osoblja da Vam dostavi nedeljni jelovnik za doručak, užinu i ručak kako biste proverili da li je jelovnik sastavljao dečiji nutricionista.
 • Ukoliko vrtić poseduje sopstvenu kuhinju, odite i pogledajte je. Da li vam deluje dovoljno čisto?
 • Proverite da li utičnice za struju poseduju zaštite kako deca ne bi mogla da dodju u dodir sa strujom
 • Da li je nameštaj oblih ivica? Da li je nameštaj (sto, stolice,klupe,umivaonici..) prilagodjeni visini dece?
 • Da li postoji stepenište u okviru vrtića? Ukoliko je odgovor potvrdan, obratite pažnju da li se neko od dece, bez nadzora odrasle osobe, penje ili silazi niz stepenice
 • Za kraj smo ostavili najbitniju stvar na koju Vam skrećemo pažnju! Obratite pažnju kako se osoblje vrtića ophodi prema deci koja već borave tamo. Koliko je vremena potrebno vaspitaču da odreaguje na dečiji plač? Da obriše slinavi nos nekom detetu? U suštini, bitno je koliko brzo vaspitači odreaguju na bilo koju uznemirenost deteta.
 • TakoÄ‘e, obratite pažnju da li su vaspitači nasmejani! Generalno, da li smeh dominira prostorom u kome su deca?

Na kraju, ali ne i namanje važne stvari na koje treba da obratite pažnju jesu i daljina samog vrtića od kuće (ili od posla roditelja), troškovi boravka i koji stručni saradnici (pedijatar, logoped, nutricionista...) periodično posećuju vrtić.

Zapamtite, kvalitetan vrtić direktno pomaže u razvoju deteta. Zato, dobro obratite pažnju na sve parametre koje smo ovde naveli i odaberite najbolje za svoje dete.

Fotografija: africa / FreeDigitalPhotos.net

Komentari

Nema komentara.

Morate se prijaviti / registrovati da bi ste mogli ostavljati komentare